ALIMOS PROJECT


THE SITE OF OUR REGION

Assignments

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ, ΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Προφίλ κατοίκων Δήμου Αλίμου

Τα στοιχεία που παραθέτονται, προέρχονται από την στατιστική αρχή και αφορούν επίσημα μεγέθη, τα οποία καταγράφηκαν στις απογραφές πληθυσμού των ετών 1991-2001-2011.


Πληθυσμός
Ο πληθυσμός ο οποίος επίσημα έχει απογραφεί παρουσιάζει μια αυξητική τάση η οποία ήταν εντονότερη κατά την δεκαετία 1991-2001.Συσγεκριμενα το 1991 ο συνολικός πληθυσμός του δήμου ήταν 32.514 ,το 2001 αυξήθηκαν και έγιναν 39.800 και το 2011 όσοι απογράφηκαν ήταν 41.830.Σχετικα με την κατανομή των φυλών παρατηρείται μια μικρή αριθμητική υπεροχή των γυναικών σε σχέση με τους άντρες.

Μορφωτικό επίπεδο


Στην εικοσαετία 1991-2011 παρατηρείται άνοδος του ποσοστού ατόμων που είναι απόφοιτοι λυκείου ,πανεπιστήμιου και κάτοχοι μεταπτυχιακό τίτλου σπουδών. Αυτοί εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού .Τα άτομα που είναι αναλφάβητα ή έχουν φοιτήσει λίγες τάξεις του δημοτικού εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό μέρος των κατοίκων κυρίως της τρίτης ηλικίας.

Επαγγελματική απασχόληση


Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 σε σύνολο 17.855 ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά στον δήμο Άλιμου ,οι εργοδότες είναι 2.561 . 1.851 αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί 12.550.Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό ασχολούνται με το εμπόριο και ακολουθούν ως επαγγελματικές δραστηριότητες: η ενασχόληση με τις μεταποιητικές βιομηχανίες ,τη δημόσια διοίκηση ,την εκπαίδευση τις κατασκευές ,το τομέα τουριστικών υπηρεσιών και αλλά.

Πάρκα


Αναλογικά με άλλους δήμους , ο δήμος μας έχει αρκετά πάρκα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών . Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης . 
Παλαιοτέρα , οι ιδιώτες έδωσαν εκτάσεις γης για ενοικίαση στο δήμο και για την καλύτερη αξιοποίηση τους. Αν ο δήμος δεν καταφέρει να πληρώσει τους ιδιώτες ,τότε οι διάφορες αυτές εκτάσεις θα επανέλθουν στα χέρια των ιδιωτών π.χ. περιοχές στο λόφο πανί και στην μαρίνα.


Το πάρκο του Αλίμου στην Παραλία επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος

Μετανάστευση


Δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα μετανάστευσης στον Άλιμο ,καθώς η κοινωνία του Άλιμου χαρακτηρίζεται ως ‘χωριό’ και γενικά είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση στους μετανάστες.

Μετρό


Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, το μέτρο έχει τελειώσει τις εργασίες του εδώ και 3 χρόνια και ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013.

Ανακύκλωση


Ο δήμος Άλιμου ήταν από τους πρώτους που πήρε μέρος στο πρόγραμμα ανακύκλωσης το 2006 για αυτό και οι μπλε κάδοι έκαναν την εμφάνισή τους, νωρίτερα σε σχέση με άλλους δήμους.Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ξεχωριστό απορριμματοφόρο για τους κάδους ανακύκλωσης ,κάτι που ο δήμος προσπαθεί να επιλύσει.


Αρμοδιότητες του Δήμου


1)Έκδοση πιστοποιητικών 
2)Έλεγχος και εποπτεία καταστημάτων για την διασφάλιση πληρωμής των δημοτικών τελών
3)Εποπτεία δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών
4)Ανακύκλωση-Περιβαλλοντική φροντίδα του δήμου
5)Παιδεία(δημόσιων σχολείων)
Ο δήμος δίνει προτεραιότητα σε όλους τους τομείς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τομέα,όμως η κρατική χρηματοδότηση περιέχει και κάποιους περιορισμούς ως προς την διαχείριση των χρημάτων π.χ το κράτος χρηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο πόσο για την παιδεία το οποίο ο δήμος δεν μπορεί να ξεπεράσει και να δώσει περισσότερα στα σχολεία.

Τα έσοδα του Δήμου 


1)Δημοτικά τέλη(Δ.Ε.Η)
2)Χρηματοδότηση (ειδικοί φόροι υπουργείου εσωτερικών με πληθυσμιακά κριτήρια π.χ σχολεία ,Ο.Ε.Η, απορρίμματα,πολυκατοικίες κ.α )Ο δήμος παίρνει κρατική χρηματοδότηση. Για το έτος 2011 αφορά 38.000 κατοίκους και από τον επόμενο χρόνο θα αφορά 41.000 κατοίκους οι οποίοι έχουν απογραφεί επισήμως.
3)Άμεση φορολογία: Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα καταστήματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες. Όμως τα τέλη αυτά αποδίδουν μόνο το 2% από τα συνολικά έσοδα του δήμου.Μέσα σε αυτή την κατηγορία, δεν ανήκουν τα μεγάλα καταστήματα καθώς προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα και όχι υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην αποτελούν μέρος των δημοτικών τελών.Ένα ειδικό τέλος επιβάλλεται σε αυτά τα καταστήματα που αφορά τα απορρίμματα τους.

Η αστυνομία και ή εγκληματικότητα στον Άλιμο


Εκτός των κεντρικών Υπηρεσιών , σε κάθε περιοχή ειδικά της Αττικής έχουν συσταθεί Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας για την καλύτερη αστυνόμευση κάθε περιοχής και την πρόληψη και την καταστολή του Εγκλήματος 
Παρατηρείται έξαρση στο θέμα κλοπών διαφόρων ειδών από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατά επάγγελμα και κατά συνήθεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποσκοπεί στο παράνομο περιουσικό όφελος ή στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Οι ηλικίες των δραστών κυμαίνονται από τα 14 έτη (ανήλικοι) έως υπερήλικες. Η πρόληψη και η καταστολή εγκληματικότητας επιτυγχάνεται είτε με περιπολίες αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος είτε με περιπολίες από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας καθώς επίσης με συλλογή πληροφοριών προς ανεύρεση των δραστών του εκάστοτε αδικήματος(ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ) .

 Γενικές πληροφορίες


Ο Άλιμος είναι αστική περιοχή με 50.000 κατοίκους περίπου. Οι περισσότεροι κατατάσσονται στη μεσαία και αστική τάξη. Παρατηρείται χαμηλό ποσοστό αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων και ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο. 
Η εγκληματικότητα στην περιοχή, χαρακτηρίζεται ως χαμηλή. Η παραβατική συμπεριφορά αφορά κυρίως τροχονομικές παραβάσεις, παραβάσεις που αφορούν πολεοδομικό κανονισμό, κατέκληση διωκόμενων αδικημάτων του ποινικού κώδικα σε βαθμό πλημμελήματος.Σε καθημερινή βάση , στο Α.Τ .(αστυνομικό τμήμα) παρατηρούμε 3 επεισόδια κατά μέσο όρο με σκοπό την διευθέτηση αυτών και την μη εξέλιξη τους σε ποινικά αδικήματα.

Εξαιτίας όμως των οικονομικών προβλημάτων του τελευταίου καιρού, παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα σε σχέση άλλες χρονιές και για αυτό, τα μέτρα ασφάλειας έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια προς αυτό το σκοπό έχει εφοδιαστεί η αστυνομία με σύγχρονο εξοπλισμό (δορυφορικά συστήματα ασφαλείας, άμεσος έλεγχος μέσω τερματικών δικαστικών ταυτοτήτων πολιτών)

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΙ


Ο Άλιμος οικιστικά αποτελεί ένα από τους ακριβότερους δήμους, και η πιο ακριβή περιοχή του είναι ο Λόφος Πανί. Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς. Η προνομιακή θέση του (δίπλα στη θάλασσα), τον καθιστά αγαπημένο προορισμό για αρκετούς Αθηναίους παραθεριστές καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Το όνομα Λόφος Πανί προέρχεται από τον αρχάιο ανθρωπόμορφο θέο Πάνα.Ο Πάνας ήταν ο σύντροφος των Νυμφών και ακούραστος εραστής κάθε νέας ή νέου που πλησίαζε το χώρο του δηλαδή την Φύση. Επίσης ο Λόφος Πανί φιλοξενή και πολλούς αθλητικούς συλλόγους.Στέγαζει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5,2 γήπεδα τεννις καθως και τρόπους διασκέδασεις για μικρότερα παιδιά.Ο Λόφος Πανί είναι και γνωστος από τα αρχάια χρόνια ως Λόφος Τρούμπαρι.

 Ίδρυση δήμου Αλίμου

Ο δήμος Αλίμου στις μέρες μας υπερκαλύπτει την έκταση που κάλυπτε ο αρχαίος Δήμος Αλιμούντος, ο οποίος καταλέγεται όχι μόνο στους πρώτους δήμους του κράτους των Αθηνών, αλλά και τους πλέον μαγευτικούς, της εποχής εκείνης. Το στίγμα του Αλίμου, η πατρίδα του μεγαλύτερου ιστορικού της αρχαιότητας του Θουκυδίδη, εντοπίζεται στα βάθη της προϊστορίας, όπου το 5.000 π. Χ. βρέθηκαν οικισμοί.

Ίδρυση της κοινότητας του Καλαμακίου

Οι προσπάθειες για την ίδρυση Κοινότητας έγιναν στις αρχές του 1927, από τοπικό Κτηματικό Σύνδεσμο. Πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν ο εργολάβος και κτηματομεσίτης Νικόλαος Μαλτέζος και γραμματέας ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.

Η Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 1927 έχει καταγραφεί ως ιστορική μέρα για τον τόπο μας. Τότε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα, που έφερε τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη και του υπουργού Ανδρέα Ζαϊμη, με το οποίο ιδρύθηκε η Κοινότητα Καλαμακίου. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Μαλτέζος.
Στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, το 1928, από τον μηχανικό Αντώνιο Πιζάνη, εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο της πόλης.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Ο Άλιμος διαθέτει δεκατρία δημοτικά ιατρεία τα οποία εξυπηρετούν κυρίως στην πρόληψη νοσημάτων και δίνουν βεβαιώσεις υγείας. Υπάρχει ακόμα σχολικός ψυχολόγος όπου τα παιδιά μπορούν να συζητούν σοβαρά τους προβλήματα, όπως και διάφορες άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Ομοίως με τα ιατρεία, λίγα είναι και τα κέντρα υγείας του δήμου. Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από τα παραπάνω αλλά και από αρκετά ιδιωτικά ιατρεία στον Άλιμο. 
Από ότι φαίνεται όμως οι δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όλες τις ιατρικές τους ανάγκες από το δήμο εφόσον δεν υπάρχει μια μεγάλη ιατρική μονάδα στον Άλιμο, μια κλινική ή ένα νοσοκομείο. Όσον αφορά εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ. οι δημότες επισκέπτονται τη Βιοιατρική Γλυφάδας ή και Αργυρούπολης. Η δεύτερη από αυτές βρίσκεται εντός των συνόρων του Αλίμου όμως δεν ανήκει σε αυτόν. 
Πρωτοφανές παρ’ όλα αυτά είναι το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού-Αργυρούπολης που καλύπτει επίσης Άλιμο, Γλυφάδα και Αγ. Δημήτριο. Έχοντας για την ώρα δώδεκα γιατρούς εθελοντές το ιατρείο θα λειτουργεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους. Θα δέχεται ασθενείς άπορους ή ανασφάλιστους. Προϋπόθεση αποτελεί να είναι δημότες των συγκεκριμένων δήμων, κάτι που πρέπει να πιστοποιείται πρώτα από τις κοινωνικές υπηρεσίες τους. Με την υποστήριξη του δημάρχου του Ελληνικού αρχικά και των υπόλοιπων δήμων στη συνέχεια και αφού συγκεντρώθηκε ικανός αριθμός εθελοντών (περίπου 40 ενεργοί πολίτες), οργανώθηκε ο απαραίτητος χώρος στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού (δίπλα στην παλιά Αμερικανική Βάση). Ταυτοχρόνως, έγιναν δημόσιες εκκλήσεις για περισσευούμενα φάρμακα από τους υπόλοιπους δημότες, τα οποία θα διατίθενται με ευθύνη επίσης εθελοντών φαρμακοποιών. Συζητήσεις γίνονται και με διαγνωστικά κέντρα ώστε να γίνει εφικτό να καλύπτονται οι εξετάσεις των ασθενών του ιατρείου.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Ο Άλιμος είναι ένας δήμος ο οποίος διαθέτει πολλούς αθλητικούς συλλόγους αλλά και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Το επίπεδο γεωγραφικό ανάγλυφο όπως και η θάλασσα έθεσαν το υπόβαθρο για μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων και επίγειων αθλημάτων. Επιπλέον αποτελεί τον προθάλαμο του μαζικού αθλητισμού, ώστε οι δημότες του να ασχολούνται και με όλα τα αθλήματα. Ο δήμος ενδιαφέρεται για την υγιή ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών όπως και για την προέλευση των ενηλίκων στον υγιή και ευχάριστο τρόπο ζωής. Ακόμα η 3η ηλικία αποτελεί βασική μέριμνα με τα ειδικά προγράμματα που λειτουργούν το σύγχρονο δημοτικό κολυμβητήριο Αλίμου που διαθέτει δύο πισίνες. Στην πλαζ του Αλίμου υπάρχει ακόμα ειδική ράμπα για την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.

ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ


Περιγραφή:Η μαρίνα Αλίμου είναι σίγουρα η πλέον δημοφιλής ελληνική μαρίνα. Με χερσαίο χώρο συνολικής έκτασης 171.030 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 250.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ., είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας με 1000 μόνιμες θέσεις σκαφών εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων


Τοποθεσία:Η Μαρίνα βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της περιοχής Καλαμακίου (Δήμος Αλίμου), στα σύνορα με το Παλαιό Φάληρο. Βρίσκεται 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. Νότια του Λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών από Τραμ, Λεωφορείων και Ταξί.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες τα η περιοχή Αμπελάκια πήρε το ονομά της από τους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν εκεί και προέρχονταν από ένα χωριό της Λάρισας με το ίδιο όνομα .

Τα Αμπελάκια στον Δήμο Αλίμου οριοθετούνται στην Βορειοανατολική πλευρά τους από την λεωφόρο Θεομήτορος , ανατολικά από την οδό Κιλκίς , νοτιοανατολικά από την λεωφόρο Αγίου Δημητρίου , νότια από την οδό Καρυάτιδων και νοτιοδυτικά από την οδό Πυθαγόρα.( Διαπιστώνουμε ότι η περιοχή διασχίζεται απο την οδό Αγίου Δημητρίου).Στην περιοχή ζουν περίπου 5000 κάτοικοι δηλαδή περίπου το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού του Αλίμου.

Αρχαιολογικά ευρήματα

Περίπου στην ίδια περιοχή βρέθηκε μικρός οικισμός της Μυκηναϊκής εποχής ο οποίος οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του Πρωτοελλαδικού. Ο οικισμός αυτός καταστράφηκε από την επιδρομή των Αχαιών. Επάνω στα ερείπια του αρχαίου χώρου βρέθηκε πρώιμη χριστιανική Βασιλική, με κρυπτή. Η εκκλησία καταστράφηκε από τα οχυρωματικά έργα των Γερμανών κατακτητών και τους ανελέητους βομβαρδισμούς την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πόλεμου. Στην αυλή της Ι. Ν. Ζωοδόχου πηγής, ανακαλύφθηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική του 6ου π.Χ αιώνα. Επίσης λατρευτική πηγή και πηγάδι, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ξίφος μυκηναϊκής εποχής όστρακα και μυκηναϊκά αγγεία. Κοντά στο χώρο όπου σήμερα έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία ενδυμάτων ROC(Ροκάνας) βρέθηκε το 1975, αρχαίο θέατρο, ορθονικου σχήματος, το οποίο χρονολογείτε μεταξύ του 4ου και του 3ου π.Χ αιώνα, που αποτελείτο από σφενδωνα, ορχήστρα και προσκήνιο το οποίο σώζετε μέχρι σήμερα. Ακόμα, βρέθηκαν δυο ακέφαλα διονυσιακά αγαλματα. Στο μέρος αυτό λατρεύονταν ο Διονύσιος πριν από τον 5ο π.Χ αιώνα. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει και περίβολος της μυκηναϊκής εποχής. Στα πηγάδια που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Λουτρό, βρέθηκαν αγγεία της κλασικής εποχής.

Πρώτες ανασκαφές


Από τις πρώτες ανασκαφές, που έγιναν στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, αποκαλύφθηκαν οικισμοί, οι οποίοι ανάγονται στην προϊστορική εποχή, δηλαδή στην ονομαζόμενη εποχή του χαλκού. Βρέθηκαν τετράπλευρα πρωτοελλαδικά οικήματα, τα οποία χρονολογούνται περί το 2.300 π.χ. Συνήθως αποτελούνταν από δύο δωμάτια και αυλή.
Στη νεκρόπολη της περιοχής ανακαλύφθηκαν κτιστοί οικογενειακοί τάφοι και πλήθος από κτερίσματα, κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα, τα οποία θάβονταν μαζί με το νεκρό. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μαρμάρινα ειδώλια κυκλαδικού τύπου, τηγανοειδή σκεύη, μονωτή κύαθοι, απόστημα αγγεία και λεπίδες φτιαγμένες από οψιφανή.

Το στοιχεία των επιστημόνων από τις ανασκαφές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο οικισμός αυτός καταστράφηκε (2000 π.χ.). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η περιοχή να παρακμάσει, αφού φέρεται να έμεινε ακατοίκητη για περίπου 6 αιώνες.
Στο διάστημα 1500 - 1400 π.χ. δημιουργείται νέος οικισμός, υστεροελλαδικός, με τους κατοίκους να έχουν γνωρίσματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι κατασκευές εκείνης της εποχής είναι μεγαροειδείς και αποτελούνται από αίθουσα και δόμο (σ.σ.: πρόκειται για στρώση από πέτρες και πλίνθους). Οι ανασκαφές έφεραν επιπλέον στο φως ψευδόστομους αμφορείς, κύπελλα και κύλικες (πρόκειται για πλατύ και χαμηλό κύπελλο με λεπτή βάση και δύο λαβές).

Προέλευση ονόματος


Το όνομα Άλιμος προέρχεται από την ομηρική λέξη άλας που σημαίνει θάλασσα ή κόκκο αλατιού ή αρμυρήθρα ή από τη λέξη λιμός και το στερητικό «α» που σημαίνει αυτός που διώχνει την πείνα.
Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, που μάλλον είναι και η ορθότερη, η ονομασία προέρχεται από το θαμνώδες φυτό λιμός (αρμυρήθρα), το οποίο ανήκει στο γένος των χηνοποδιωδών και φυτρώνει στα παραλιακά υφάλμυρα εδάφη.

Το φυτό που έδωσε το όνομα στον Άλιμο γνωστό και ως Λιμός (αρμυρήθρα)

 Σύγχρονη ιστορία

Το Καλαμάκι αποτελούσε ξεχωριστό κομμάτι. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν παραθεριστικός τόπος των πλούσιων Αθηναίων, οι οποίοι απολάμβαναν τη θάλασσα. Τότε το Καλαμάκι, ως συνοικισμός της κοινότητας Μπραχαμίου, αριθμούσε τους πεντακόσιους κατοίκους. Λιγοστές οικογένειες, όχι περισσότερες από 100, διέμεναν στην πλειονότητά τους κατά μήκος της παραλίας από το Εδέμ μέχρι το αεροδρόμιο και τον Άγιο Κοσμά.


Η περίοδος της κατοχής στο Καλαμάκι 


Πολλές πόλεις της χώρας μας αλλά περισσότερο αυτές που είχαν στρατηγική θεση υπέφεραν από τον κατοχικό ζυγό .
Εκτός από την Αθηνά με τους πολλούς κάτοικους ο κατακτητής φρόντισε να καταλάβει και τον αερολιμένα. Πρωτον μέλημα ήταν η οργάνωση του αεροδρομίου με βελτίωση για παροχή υπηρεσιών ,απαραίτητη στους Γερμανούς ,που θα εξυπηρετούσε επιθετικές και αμυντικές ανάγκες.
Ο κύριος διάδρομος Βορρά-Νότου έπρεπε να μεγαλώσει για να δέχεται μεγάλα αεροπλάνα .Η επέκταση του έγινε από την πλευρά του Άλιμου και ίσως με την ενέργεια τους αυτή να κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει από τον Αρχαίο ναό του Απόλλωνα του Δήμου Αλιμουντος όπως αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς -ιστορικοί που τον περιγράφουν ως ένα μεγαλόπρεπη ναό που τον που τον ξεχώριζαν όταν περιέπλεαν τα παράλια του Σαρωνικού.
Πριν γίνουν οι βομβαρδισμοί χτυπούσαν οι σειρήνες και μετά από λίγο άκουγες τον βόμβο των συμμαχικών αεροπλάνων που με τις φωτοβολίδες τους έκαναν τη νύχτα μερα. Οι γύρω κάτοικοι έντρομοι έτρεχαν να προφυλαχτούν στο ρέμα που εκβάλλει δίπλα στην σημερινή πλαζ Άλιμου ,στο καταφύγιο που υπήρχε και πήγαινε σε αρκετό βαθος. Πρωτο σημείο απελευθέρωσης την η περιοχή Άλιμου που αποβιβάστηκαν οι πρώτοι σύμμαχοι (Άγγλοι ,Αυστραλοι,Ινδοι) με πλοία που είχαν αράξει στον κόλπο του παλαιού Άλιμου .Με αυτό τον τρόπο οι σύμμαχοι ήθελαν να ελενχουν και να επισκευάζουν τις ζημίες από τους βομβαρδισμούς του αερολιμένα για να μπορέσουν να μεταφερθούν αεροπορικώς εφόδια και Στράτος .Επιπλέον φρόντισαν μόλις άραξαν τα πλοία να καλέσουν ορισμένα παιδία από τον Άλιμου για να τους προσφέρουν γάλα και σοκολάτες .Πολλά παιδία της περιοχής θυμούνται ότι τότε δοκίμασαν για πρώτοι φορά τα αγαθά που είχαν στερηθεί λόγο της κατοχής. Αργότερα στον Δήμο μας εγκαινίασαν το Συμμαχικό Κοιμητήριο (μεταξύ Εδέμ και Άλιμου) για να τιμήσουν όσους έπεσαν κατά την διάρκεια του πόλεμου στην Ελλάδα..

Βυζάντιο και Τουρκοκρατία

Το 10 μ. Χ. αιώνα δημιουργείται ο οικισμός των Τράχωναν, ένα μικρό αγροτικό χωριό χωρίς ιδιαίτερο πλούτο. Το έδαφος τραχύ, πετρώδες, άγονο, χωρίς υδάτινους πόρους, με κάμποσους λόφους και χώμα. Στη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής η ανάπτυξη, που παρατηρείται, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αξιόλογη και ουσιαστική. Τα πρώτα δείγματα της καινούριας ζωής εντοπίζονται στην εποχή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, όταν ήρθε στην Αττική.

Στην Τουρκοκρατία, αλλά και έπειτα από την απελευθέρωση, όλος ο Άλιμός, και όχι μόνο, ήταν ένα απέραντο κτήμα. Η αρχή του ήταν στον Άη Γιάννη τον Καρέα και εκτείνονταν έως το Καβούρι. Όλο αυτό το κτήμα, διαιρέθηκε σε αγροτεμάχια τα οποία ο δήμος της Αθήνας, στον οποίο και ανήκε, δώρισε ή πούλησε.

Στο κτήμα Γερουλάνου υπάρχει ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου. Είναι χτισμένος, τον 11ο μ. Χ. αιώνα, σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στη νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει και περίβολος της μυκηναϊκής εποχής.

Στα πηγάδια, που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Λουτρό, βρέθηκαν αγγεία της κλασσικής εποχής. Πηγάδια γεωμετρικής εποχής εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο «Ροκανά» και αρχαϊκής στη θέση Τρουμπάρι, με γνωστότερο το Κοντοπήγαδο.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο λόφος Πανί. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων από τη θάλασσα και προσφέρει καταπληκτική θέα τόσο προς το Σαρωνικό κόλπο όσο και προς την πόλη της Αθήνας. Το όνομά του προέρχεται από το Θεό Πάνα, ο οποίος λατρεύονταν και ιδίως έπειτα από τη μάχη του Μαραθώνα. Αναφέρεται ως αξιόλογο λατρευτικό κέντρο της περιοχής στο οποίο λατρεύονταν, κατά κύριο λόγο, η τριάδα των Θεών Δήμητρας, Διονύσου και Ποσειδώνα και κατά δεύτερο λόγο ο Ηρακλής.

Γεωμετρική περίοδος και αρχαϊκή εποχή

Κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα παρατηρείται έντονη δραστηριότητα. Οι μελετητές διαπιστώνουν πως οι κάτοικοι εκείνης της περιόδου είχαν δύο τρόπους ταφής των νεκρών τους, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η καύση.

 1. Στην πρώτη έβαζαν την τέφρα σε αμφορέα ο οποίος τοποθετούνταν στον τάφο.
 2. Στην δεύτερη η ταφή γινόταν χωρίς τεφροδόχο αγγείο.

Στην αμέσως επόμενη ιστορική περίοδο, την αρχαϊκή εποχή (700 - 480 π. Χ.) ο δήμος Αλίμους ακολουθεί την καλλιτεχνική εξέλιξη της Αθήνας. Η δημιουργικότητα επεκτείνεται και στην κλασσική εποχή.

Η παρακμή αρχίζει στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ την επόμενη περίοδο (ρωμαϊκή εποχή 215 π. Χ. - 330 μ. Χ.) αναφέρεται από τους ιστορικούς και νέα καταστροφή της περιοχής.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ:


Η περιοχή του Αλίμου, ανήκε στην οικογένεια Γερουλάνου, από την οποία αποσπάστηκαν μεγάλα κομμάτια στη μεταπολεμική περίοδο κυρίως από το σύλλογο των εκτελωνιστών οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι επίσημοι κάτοικοι. Εκτός αυτών, εδώ ζούσαν και πολλές οικογένειες κτηνοτρόφων. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και οι στάνες που υπήρχαν μέχρι και τα πρόσφατα .
Τα παιδιά εφεύρισκαν παιχνίδια και έπαιζαν στο δρόμο. Τα παιχνίδια αυτά ήταν διασκεδαστικά και πολλές φορές, δημιούργημα της φαντασίας των παιδιών. Μερικά από αυτά ήταν τα πεντόβολα, το ξυλίκι, το γκαζάκι, ο φίτσος κ.α. Τα παιχνίδια αυτά, που πιθανότατα παίζονταν και σε άλλα μέρη της χώρας, παίζονταν από παιδιά μέχρι και τη δεκαετία του ΄90 στο δρόμο. Άλλα παιχνίδια ήταν τα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο κυρίως σε αλάνες και η καλαθοσφαίριση σε ανοιχτά πάντα γήπεδα.
Οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα σε σκάφη και έκαναν τις δουλειές του σπιτιού με αντικείμενα της φύσης. π.χ. χρησημοποιούσαν κάρβουνο για το σιδέρωμα, σπιτικό σαπούνι κ.λπ. Τη σκάφη ακόμα τη χρησιμοποιούσαν ως μπανιέρα για να πλένονται τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά. Τέλος, στο γάμο τους οι γυναίκες, χρησιμοποιούσαν νυφικά δανεικά από άλλες οικογένειες, είτε από προγόνους της ίδιας οικογένειας, διότι τότε το νυφικό δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του γάμου.
Κύριες έξοδοι διασκέδασης για τους κατοίκους ήταν το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα και το γλέντι στην πλατεία των εκτελωνιστών, στο οποίο απαγορευόταν το κρέας τονίζοντας έτσι την ισότητα των κατοίκων, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Εκτός αυτού άλλη μία βασική έξοδος και διασκέδαση ολόκληρης της οικογένειας ήταν η καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία γινόταν μάχη χαρταετών στο λόφο Πανί.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι γεννημένος στη συνοικία του Αλίμου υπήρξε ο μεγαλύτερος των αρχαίων Ελλήνων ιστορικών, ο Θουκυδίδης, ένας από τους πιο ακριβείς και λεπτομερείς συγγραφείς της αλήθειας. Όπως είναι γνωστό, σώζονται πολλά κείμενά του με τεράστια αξία για το ανθρώπινο γένος και για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.

ΟΙ ΤΡΑΧΩΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ:Η περιοχή των τραχώνων είχε πολλά αρχαία, στο ύψος της λεωφόρου Βουλιαγμένης, προς την Ηλιούπολη. Κάτω από το σπίτι, εκεί που βρίσκεται τώρα το αθλητικό κέντρο, υπήρχαν πολλά και μεμονωμένα αρχαία που τα έφερε στην επιφάνεια το αλέτρι. Όταν έβρισκαν έναν τάφο, η αγωνία κορυφωνόταν για το τι θα υπήρχε μέσα. Δυστυχώς ασημένια ή χρυσά αντικείμενα δεν βρέθηκαν. Βρέθηκαν όμως πολλά όμορφα αγγεία. Με τον καιρό, τα ευρήματα έγιναν πολλά και χρειαζόταν χώρος . Τα κολλημένα αγγεία μικρά ή μεγάλα έπρεπε κάπου να τοποθετηθούν . Έτσι, μια από τις αποθήκες κοντά στους στάβλους, μεταμορφώθηκε σε πρόχειρο μουσείο. Όλα τα ευρήματα, τοποθετήθηκαν αρχειοθετημένα ,σε βιτρίνες.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ:


Οι αγροτικές δουλειές στο κτήμα ήταν συχνές. Σ΄ αυτές δεν δούλευαν μόνο οι μεγάλοι, αλλά βοηθούσαν και οι μικροί.
Για το όργωμα, χρειαζόταν να έχει κανείς μεγάλη δύναμη, ώστε να καταφέρει να κρατήσει το αλέτρι. Η φροντίδα των αγελάδων και των προβάτων, απαιτούσε καθημερινή δουλειά. Κατάρα ήταν το μάζεμα του ρετσινολαδόσπορου, γιατί τσιμπούσε και βρωμούσε. Όταν μάζευαν τις ελιές στο κτήμα, ερχόταν πολύ κόσμος και βοηθούσε.
Το χειμώνα με τις βροχές, κυλούσε λιγοστό νερό στο ρέμα. Κάποιες φορές όμως, όταν έβρεχε πολύ στον Υμηττό ,το ρέμα αγρίευε και γινόταν ποταμός.

Την περίοδο της κατοχής, το κτήμα υπήρξε το κέντρο της ζωής των κατοίκων του Αλίμου, πολλοί από τους οποίους, δούλευαν εκεί καθημερινά. Το κτήμα, τους έδωσε τη δυνατότητα να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, δίπλα στα λουτρά του Αλίμου άραξε ένα στρατιωτικό αποβατικό. Έβγαλε στρατό ,τανκς και κανόνια και όλο το υλικό μεταφέρθηκε δίπλα στο αεροδρόμιο .
Άγγλοι για λόγους ασφαλείας είχαν ναρκοθετήσει την περιοχή γύρω από το ρέμα και είχαν τοποθετήσει συρματόπλεγμα.Oι Άγγλοι δεν έμειναν πολύ στο κτήμα. Έφυγαν αφήνοντας πίσω, πολλά τρόφιμα . Είχαν δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους ντόπιους.
Στο μεγάλο βουστάσιο έμειναν προσωρινά πρόσφυγες, που είχαν έρθει στον Άλιμο για προστασία και για να αποφύγουν τις εχθροπραξίες.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κανένας φούρνος στον Άλιμο , παρά μόνο ένας στο Μπραχάμι και ένας στην Ηλιούπολη ,που ήταν αρκετά μακριά από τον Άλιμο.
Κάποια στιγμή ,ανοίχτηκε ένα πηγάδι. Είχε πολύ νερό, περισσότερο από όσο χρειάζονταν οι κάτοικοι του Αλίμου. Μπήκαν σωλήνες και πραγματικά, άλλαξε η ζωή των Τραχώνων. Ο τόπος γέμισε με λουλούδια. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη στέρνα αποθήκευσης γλυκού νερού, που αντικατέστησε το ως τότε σχεδόν υφάλμυρο, που ερχόταν στα σπίτια από ένα πηγάδι κοντά στην εκκλησία.
Στην περιοχή των Τραχώνων έκανε πολλή ζέστη, ειδικά τα καλοκαίρια ήταν ανυπόφορα. Ένα μειονέκτημα των Τραχώνων ήταν ότι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι μόνοι δρόμοι με άσφαλτο τότε ήταν η λεωφόρος Βουλιαγμένης και η παραλιακή λεωφόρος. Όλοι οι άλλοι, ήταν χωματόδρομοι .
Στο σημείο που σήμερα είναι τα μαγαζιά, η λεωφόρος Βουλιαγμένης φάρδαινε αρκετά, γινόταν διπλή. Τα λεωφορεία και τα φορτηγά περνούσαν πλάι, μέσα στο ρέμα.
Τις ωραίες μέρες τις Άνοιξης, τα παιδιά του σχολείου από το Μπραχάμι, έκαναν εκδρομές στο κτήμα. Το σπίτι, επιβλητικό πάνω στο λόφο , δέσποζε σε όλη την περιοχή. Έλεγαν ότι τον έκτισε κάποιος τούρκος Πασάς που τον έλεγαν Τράχων.

ΤΟ ΚΤΗΜΑ-ΣΠΙΤI:

ΤΟ ΚΤΗΜΑ-ΣΠΙΤI:

Το κτήμα-σπίτι της οικογένειας Γερουλάνου, βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο (Χασάνι λεγόταν τότε, τώρα Ελληνικό). Εφαπτόταν της λεωφόρου Βουλιαγμένης (μεταξύ Αργυρούπολης και Ηλιούπολης) από τη μία πλευρά , βόρεια έφθανε στα σύνορα του Μπραχαμίου (σήμερα Άγιος Δημήτριος), δυτικά στα σύνορα του Καλαμακίου και νότια ως τον Άλιμο και το αεροδρόμιο.
Χωριό αποκαλούσαν το κτήμα ,καθώς είχε όλα τα απαραίτητα : Στάβλους στο κέντρο του κτήματος, λιοτρίβι και αποθήκες σανού, υπόστεγο για τα αμάξια, τα κάρα και τη σούστα. Λίγο πιο πέρα, ήταν το μεγάλο βουστάσιο με τις αγελάδες και η μεγάλη στέρνα για το νερό των ζωντανών.
Κοντά στο ρέμα και στην εκκλησία, ήταν το μαντρί με τα πρόβατα και στην πίσω πλευρά του σπιτιού, ήταν τα κοτέτσια. Αργότερα προστέθηκαν περιστέρια, πάπιες, χήνες και παγώνια.

ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ(Το κείμενο που ακολουθεί , περιέχει στοιχεία από το βιβλίο που εξέδωσε ένας απόγονος της οικογένειας Γερουλάνου και στο οποίο καταγράφει τις αναμνήσεις του από το κτήμα και την περιοχή του Αλίμου. Το χρησιμοποιήσαμε στην εργασία μας, επειδή δίνει άγνωστες πληροφορίες, για μια περίοδο που ο Άλιμος ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε εμείς σήμερα.)

 ΤΟΠΟΓΡΑΦΊΑ ΤΟΥ ΑΛΊΜΟΥ :


Ο Άλιμος ως περιοχή αποτελείται σήμερα από το Άνω και Κάτω Καλαμάκι και το λόφο Πανί. Παλαιότερα, κυρίως λίγα χρόνια πριν και μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τα σύνορα του ήταν μεταβλητά. Πιο συγκεκριμένα μετά τον δεύτερο εμφύλιο ο Άλιμος περιελάμβανε την περιοχή των Τραχώνων το Άνω και Κάτω Καλαμάκι, το λόφο Πανί και το λόφο της Αγίας Άννης συγκροτώντας την κοινότητα Αλίμου, η οποία με τη σειρά της μαζί με την κοινότητα του Ελληνικού συγκροτούσαν ένα Δήμο. Την περίοδο της Χούντας καταργήθηκε η κοινότητα Αλίμου και έγινε ένας μεγάλος ενιαίος δήμος μαζί με την κοινότητα Ελληνικού. Αργότερα διαχωρίστηκε η περιοχή αυτή σε δύο δήμους, τον δήμο Ελληνικού και το δήμο Αλίμου, κάτι το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

:

Η περιοχή, όπου σήμερα ονομάζεται Άλιμος, κατοικήθηκε πιθανότατα από τη νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο τόπος αυτός λεγόταν δήμος Αλιμούντος και αποτελούσε ψαροχώρι στα περίχωρα της Αθήνας. Ακόμα γνωρίζουμε για τα μεγάλα υφαντουργεία του τότε δήμου, στα οποία κατασκευάστηκαν (σύμφωνα με ιστορικές πηγές) τα πανιά των καραβιών των Αθηναίων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Οι κάτοικοι του δήμου αυτού για να κατασκευάσουν το νήμα για την υφαντουργία τους, χρησιμοποιούσαν φυσικό τρεχούμενο νερό, το οποίο αύξανε την παραγωγή σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή. Εκτός αυτού γνωρίζουμε ότι εκείνη την εποχή ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και την αλιεία λόγω της μικρής απόστασης του χωριού από τη θάλασσα και λόγω της πεδιάδας των νότιων προαστίων της Αττικής.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ PROJECT ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ : Ο Άλιμος του χθες και του σήμερα μέσα από φωτογραφίες και μνήμες των κατοίκων του


Στα πλαίσια του project η ομάδα μας,

με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Καλαματιανού Φ. πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες:

 1. Στις 21/11/2013 επισκεφτήκαμε το κτήμα Γερουλάνου με αφορμή τον εορτασμό της εκκλησίας που βρίσκεται στο κτήμα. Εκεί ο πατέρας Διονύσιος και φορείς του Δήμου μας ενημέρωσαν για θέματα που αφορούν το κτήμα και την εκκλησία των Εισοδίων.
 1. Στις 28/11/2013 μας επισκέφτηκαν στο σχολείο ο κύριος Καρανικόλας, ο κος Κασιμάτης και ο κ. Παπαδημητρόπουλος και μας μίλησαν για τον Άλιμο από τη δεκαετία του ΄40 έως τις μέρες μας.
 2. Στις 5/12/2013 μας επισκέφτηκε στο σχολείο η κυρία Σιδέρη, παλαιά δασκάλα στον Άλιμο και μας ενημέρωσε για τα σχολεία του Αλίμου από την δεκαετία του ΄70 έως πρόσφατα.
 3. Στις 12/12/2013 επισκεφτήκαμε τα Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου Αλίμου όπου παλαιοί κάτοικοι μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους από τον Άλιμο των παιδικών και νεανικών του χρόνων.
 4. Στις 16/11/2014 επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής όπου ο πατέρας Διονύσιος μας ξενάγησε στα ερείπια του Ναού των Αγίων Αποστόλων και στα αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στην περιοχή του Μετρό.

Questionnaires

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1

<< Ο ΑΛΙΜΟΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ >>

Γειτονιές/σπίτια/δρόμοι/εργασία

 1. Τα πρώτα χρόνια της ζωής σας στον Άλιμο, τι υποδομές υπήρχαν; (σχολεία, κέντρα υγείας, σπίτια, καταστήματα...)
 2. Πώς ήταν οι δρόμοι; (στρωμένοι με χώμα, με τσιμέντο, μεγάλοι, φωτισμένοι...)
 3. Πώς ήταν φτιαγμένα τα σπίτια; (υλικά, μέγεθος, αυλές...)
 4. Ήταν πυκνοκατοικημένη περιοχή;
 5. Υπήρχε ρεύμα-τρεχούμενο νερό στα σπίτια;
 6. Πώς ήταν το κλίμα; (υγιεινό, υγρό...)
 7. Οι κατοικίες λειτουργούσαν αρχικά ως εξοχικά σπίτια;
 8. Από πού κατάγεστε; Πότε και γιατί εγκατασταθήκατε στον Άλιμο;
 9. Με ποιες περιοχές συνδεόταν οδικά ο Άλιμος; Ήταν εύκολες οι οδικές μετακινήσεις;
 10. Τι είδους εργασίες υπήρχαν στον Άλιμο; (χωράφια-γεωργικές εργασίες, κτηνοτροφικές, σε εργοστάσια)
 11. Πως ήταν η καθημερινότητα;
 12. Ποιες δυνατότητες εξόδου υπήρχαν (καφενεία, ταβέρνες, βόλτα στην παραλία);

Έθιμα/παραδόσεις

 1. Υπήρχαν τοπικές γιορτές;Γίνονταν πανηγύρια στην περιοχή και ποια;Τι θυμάστε από αυτά;
 2. Υπήρχαν κάποια τοπικά έθιμα στον Άλιμο παλαιότερα;
 3. Πώς γιορτάζατε τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα;
 4. Υπήρχαν έθιμα για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα;
 5. Υπήρχαν έθιμα που σχετίζονταν με το γάμο, τη γέννηση, το θάνατο και την ταφή;
 6. Υπήρχαν κάποια τοπικά φαγητά που συνόδευαν τις γιορτές;

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

 1. Πώς επιβιώσατε στον πόλεμο;
 2. Έγιναν καταστροφές κτηρίων;
 3. Πώς άντεξαν την πείνα οι κάτοικοι;Ποιες δυνατότητες εύρεσης τροφής υπήρχαν;

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας τις αναμνήσεις σας.
Οποιοδήποτε φωτογραφικό ή άλλο υλικό από τα παλιά χρόνια θα μας ήταν πολύτιμο( να ενημερωθούμε και να το επιστρέψουμε)
Οι μαθητές/τριες που μετέχουν στο project:ο Άλιμος μέσα από φωτογραφίες και μνήμες των κατοίκων του
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φλώρα Καλαματιανού
                                   2ο   Λύκειο Αλίμου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2

 • Πόσα χρόνια έχετε δουλέψει σε δημοτικά;Πόσα από αυτά βρίσκονται στον Άλιμο και από πότε;
 • Πόσα σχολεία υπήρχαν τότε στον Άλιμο (δημόσια κλπ.) και που υπήρχαν αυτά;
 • Πώς ήταν τότε τα σχολεία;
 • Πόσα παιδιά υπήρχαν;
 • Πόσα και ποια μαθήματα υπήρχαν τότε;
 • Πώς ήταν οι δρόμοι που οδηγούσαν στο σχολείο;
 • Πόσες ώρες λειτουργούσαν τότε τα σχολεία;Λειτουργούσαν σε βάρδιες;
 • Από που ήταν οι δάσκαλοι που στελέχωναν τα σχολεία;
 • Αυστηρότητα σχολείων σε θέματα διαγωγής και προόδου;
 • Τι δευτερεύοντα μαθήματα υπήρχαν;
 • Τα σχολεία του Αλίμου θεωρούνταν καλά;